torstai 18. helmikuuta 2010

Alternative-olympiadin huipentumat marginaalisilla mahdollisuuksillaan viihdyttää ensimmäisellä olympialaisviikolla

Über-sohvaperunat keskittyvät näissä kisoissa uusiin lajivaltauksiin, jotta kahvipöydässä saa vaimennetuksi vittumaisen itsetietoiset, testosteronia uhkuvat mällihuuli-lätkätietäjät sekä maakuntien entiset SM-tason huippuhiihtäjät ja heidän seurassaa pörräävät no-lifer-mäkihyppyvouhottajat. Seuraavat lajit vaimentavat maakuntien pirkot ja eskot ja takaavat sinulle rauhalliset kahvitauot vieraskielisyyksillään:

ski cross (ei järkevää suomennosta) Laji, johon osallistuvat eilisten pujottelukisojen junnu-cupien jälkeen dokaamaan ryhtyneet hipit, joiden mielenkiinto ei riittänyt kuivakkaan harjoitteluun. Lajin ominaispiirteenä on, että kuka vaan neljästä laskijasta voi voittaa tuurilla runinsa, kunhan vaan kaikille muille osaanottajille käy köpelösti esimerkiksi vastapallohyppyreissä ja tyylikkäissä akoissa suojaverkkoihin. Lajissa ei ole varsinaisia ennakkosuosikkeja tai altavastaajia, mikä sinällään on erittäin solidaarista ja vapauttavaa.

short track (ei myöskään järkevää suomennosta) Edellistä esimerkkiä kompatakseni todettakoon, että kyseessä on hipahtavat viime lumien pikaluistelijat, jotka eivät jaksaneet taistella sekunnin tuhannesosia vastaan. Neljän tai jopa viiden hengen retkueissa luistellaan perätysten hiukan päälle 110 metriä pitkää rinkiä. Lajin junttimaisena piirteenä mainittakoon, että short trackia luistellaan yleensä kaukalossa, mistä juontuu myös rumahko nimike kaukaloluistelu. Erän voittoon riittää toisten epäonni tai muuten vain käsittämätön mäihä. Kuuluisin lajin edustaja on aussi-luistelija (jonka nimeä kukaan ei vieläkään muista). Hän voitti olympia-kullan muiden kaaduttua finaalissa viimeisessä kaarteessa. (Yksi kaatuneista oli muuten jenkkien Ohno, jota selostaja kutsui toistuvasti muodossa "Ouh nou", vaikka oikea lausunta-asu olisi "Oono". Oh no good, Ohno...)

curling (ei luojan kiitos mitään järkevää suomennosta) Lajin mielenkiinto on kasvanut M15 siirryttyä apinoiden valtakuntaan, keskustan puolueryhmään Arkadianmäelle. Nyt, kun suomalaisia ei ole lajissa luomassa hypetystä, kannattaa siirtää katseensa nänniin ja kiihottua kymmenen päädyn hidastempoisesta kivien viskelystä. Sopii erityisesti, jos taskusta löytyy muutama gramma kivaa kiveä matkaseuraksi tai maksasi työllistyminen on hidastanut aivokapasiteettia siihen malliin, että muiden lajien seuraaminen on sula mahdottomuus.

biathlon (ampumahiihto) Saksalaisten nationalistimilitanttien kehittämä laji, jossa hiihtäminen yhdistyy vihdoinkin johonkin hyödylliseen. Laji, joka on suunniteltu aluksi sotatantereille tiedustelujoukkojen hurmejuhlallisuuksiin, ei voi olla paha laji -  vaikkakin sisältääkin superjunttimaista hiihtämistä. Erityisen arvon laji saa, jos pääsee eläytymään sellaiseen vimmaan, että kuvittelee kilpailijoiden käyvän sotaa ammuntapaikoilla toisiaan vastaan. Virittäytyminen tällainen hurmokseen vaatii tosin vahvahkoja päihteitä, joita saa apteekista esimerkiksi selkäkipuun.

luge (ohjaskelkkailu) Olympialaisissa siitä harvinainen laji, että kömpelöt osaanottajat potkaisevat osaamattomina siinä tyhjää. Vauhtia riittää ilman pakollista lirpakka-annostakin, mutta muutamat imaisut voi ottaa, jos kuolonuhreja ei jostain syystä ala ilmaantumaan. Pariohjaskelkkailun pahellisuutta lisää todella tiukat trikoot ja läheinen kanssakäyminen parin kanssa. Pariohjaskelkkailua harrastetaankin veljesvoimin esimerkiksi Itävallassa ja Venäjällä, joka selittää lajista mielestämme todella paljon.

snowboarding halfpipe (snoukkauksen puolipiiputtaminen eli paippaaminen) Lajissa nuoret, elämänsä kunnossa olevat pipopäät hyppelevät akrobaattisesti erilaisia temppuja. He saavat hölmöilyistään ja nuoruuden vimmastaan ihan törkeesti kässii, mutta eivät jaksa suhtautua (siihenkään) kovin vakavasti. Ehdottomia suosikkitemppuja ovat väkivaltaisesti repäistyt mellakat ja goofyna tehdyt munchiesit. Lajin erityinen jännitysmomentti on doping-testeissä; odotamme edelleen suurella jännityksellä ensimmäisiä olympialaisissa kannabioideista kärähtäviä snoukkaajia, koska me tiedämme (voi luoja, ME NIIN TIEDÄMME) että tällaiset jampat ja riinat pössyttelevät muutakin kuin halfpipea vapaa-ajallaan.


ekstrana suosittelemme seuraavia kokemuksia lajista riippumatta:

lajit, joita Bror-Erik "Bubi" Wallenius selostaa suomeksi (ei järkevää suomennosta ilmiölle) Edesmenneen Voitto Liukkosenkin verkkaudessaan päihittävä "Bubi" Wallennius on tunnettu oudoista svetismeistaan ja sanavalinnoistaan. "Bubi" on etenkin jääkiekkoselostuksissaan tunnettu siitä, että hän pähkäilee kesken hektisten maalitilanteiden jenkkien alati muuttuvaa ketjukoostumusta tai kertoilee anekdootteja vastapuolen maalivahdista. Ainakin tiedämme "Bubin" ansiosta muun muassa Lev Jashinin (kantsii googlata, jos ei soita kelloja) urasta ja pähkäilemme edelleen, miten Musta Hämähäkki liittyy lätkäotteluun Sveitsi - Slovakia. "Bubiin" kannattaa keskittyä ihan selvinpäin, ettei pää hajoa mäsäksi äimätessä.


lajit, joita Kaj Kunnas selostaa ruotsiksi (ei järkevää millään kielellä) Kaj "Let's see what saliva brings to my mouth" Kunnas kunnostautuu äidinkielellään ruotsilla höpöttelemään ihan mitä sattuu. Kaj'n kuuluisimpia maneereita on huudahtaa mitä kummallisimpia interjektioita, tyyliin "Aijja Baijja!", "Nå ej-ej, vilken ej-ej" ja "Oj då, oj då, oj då, värsta-värsta-värsta". Kaj pääsee liekkeihin etenkin, jos hänen pitää vaimentaa selostajakoppiin eksynyt vieraileva kommentaattori. Muutama matsi takaperin Kaj mm. tenttasi koppiin eksyneeltä kulttuuriministeri Wallinilta Veikkaus-varojen ohjautuvuutta naislätkään ja valtion budjettia yleensä. Aijja-baijja ja oj då, Kaj; Var inte så berusad hela tid!

otteluhaastatelut, joissa Tapio Suominen haastattelee saksaksi (oletettavasti järkevää vain saksaksi) Ei kaivanne perusteluita. Saksa vaan on niin höpsö kieli ja Tapsa korvakoruineen entistä höpsömpi, senkin höpsöt "olumpia" juntit :p

Pimmeyen Peleko (Lyyli Hämärän avustuksella)

2 kommenttia:

  1. Oijoi kun lämmittää sydäntä, kun joku muukin osoittaa kiinnostusta lajeihin joista kääkkäkansa ei niin tykkää. Toivoisin että olympiadien välillä ottaisit käsittelyyn lajeja, kuten maantiepyöräily (erit. mukulakiviteillä tapahtuva Flanderin ympäriajo) tai Eurosportilta niin useasti näkyvä sikaniska lädien suosima darts.
    Luulen että tälläisten lajien esiinnosto aiheuttaa suomalaisisssa samanlaisen reaktion, mitä maahanmuuttokeskustelun kulttuurien monimuotoisuus jutustelu aiheuttaa.

    Selostaja-analyysia toivoisin Christer Sarlinista.

    Mutta elä unoha sitä, että hiihtämisestä on kehitetty tämä "rintti" versio. Laji jossa kiihkeydellä painetaan 3,5minsaa eteenpäin ja viimeisessä mutkassa johtava persoona kaatuu ja norjalainen/ruotsalainen Anders Anderson voittaa.

    Omina ehdotuksina toivoisin ölympilaisten näytöslajeiksi (huom. suomalaisten mahdollisuus menestyä) jäägolfia ja talavimölökkyä.

    VastaaPoista
  2. Valitettavasti "printin" hiihtäminen tuntuu niin tökeröltä, että edes tampatuilla laduilla suoritettu hiihtosuunnistus ei vedä vertoja tälle junttihölmöilylle.

    Jos näytöslajeiksi halutaan lajeja joissa suomalaiset jyräävät, on tosiaan teekkareiden suosima talavimölökky ykkösvaihtoehtona. Jäägolfissa valitettavasti ruotsalaiset ovat jo niskanpäällä, joten laji on tiukasti jo valmiiksi pannassa. Yhtenä vaihtoehtona on tietysti lappilaisten kesäharrastuksena harrastama umpihanki-fresbeegolf.

    Jäämme innolla odottamaan sen suosion lisääntymistä, jahka kasvihuoneilmiö voimistuu entisestään ja talvemme pitenevät myös pääkaupunkiseudulla kuukausien mittaisiksi.

    Sen sijaan toimittajakunta suhtautuu jo valmiiksi keilailuun, Ranskan ympäriajoon, upperclass-dartsiin ja snookeriin sillä pieteetilla ja kiihkolla, mikä vain on suotavaa hetero-kansalaisille, jotka eivät ole karavaanereita.

    Tulemme mahdollisesti raportoimaan näistä kesänkorvilla, kun maksamme rasvoittuminen sallii taas uudet johtopäätelmät urheilusta.

    Kiitän myös henkilökohtaisesti Christer Sarlinin nostamisesta esimerkiksi. Hänen käsittelynsä on vaikeutunut, koska Crisu on skarpannut viime aikoina liikaa. Jos moinen skarppaaminen jatkuu, voitanee Sarlin laskea nostettavaksi siihen ailahtelevaan porukkaan, jossa Hedmanien isä-poika -akseli on jo määritteillä "maistuu-ei maistu / selostan - en selosta".

    Muistutamme myös, että listalta on jätetty tiedostaen huomioitta mm. Chriso Vuojärvi YLE Sportenilta ja MTV3-tasottomat selostajat reportaaseineen, koska heidän ärsyttävyytensä on niin ylitsevuotavaa maneereineen, että niiden listaaminen vaatisi myös psykiatrin rauhoittavaa läsnäoloa mahdollisten kiukunpuuskien varalta.

    Kesää odotellessa ja Hedmanien avierovyyhtejä naistenlehdissä kiihkeästi odotellen.

    -Pimmeyen Peleko

    VastaaPoista